Til innhold

Trådløst nettverk i verdensklasse ga skifest i verdensklasse

Norges nasjonalanlegg for skisport, Holmenkollen, er blant de teknologiske mest avanserte vintersportsarenaen i verden. En stor del av æren har Telenor Inpli som har bygget ut et trådløst nett i verdensklasse på arenaen. Nettverkets ilddåp var under skiskytter-VM i 2016.

Som IT-leverandør for Oslo kommune var det som det nå heter Telenor Inpli med på å sørge for at publikum over hele verden kunne følge VM i Skiskyting i Holmenkollen. Alt det tekniske gikk på skinner da verdensmesterskapet gikk av stabelen vinteren 2016. Et publikum på over 200.000 og mer enn 100 akkrediterte mediefolk – i tillegg til deltagere, støtteapparat og funksjonærer – stilte de høyeste krav til arrangementet teknologisk og innen nettverk og sikkerhet.

«Samarbeidet var utmerket, og vi er svært fornøyde. Jeg er stolt over å kunne slå fast at VM i Skiskyting fungerte på høyeste internasjonale nivå.»

 

Aziz Elkhou, IT-sjef i Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune

 

Helsesjekk på nettverk og sikkerhet

Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune tok i 2015 over drift og vedlikehold av Holmenkollen. Telenor Inplis første oppgave var å gjennomføre en helsesjekk på eksisterene IT-infrastruktur.

– Vi så raskt at det var behov for en oppgradering av anleggets IT-infrastruktur. VM i Skiskyting 2016 var det første virkelig store arrangementet siden Ski-VM i 2011, og det har skjedd mye på IT-fronten siden den gang. Derfor iverksatte vi Prosjekt Helsesjekk Holmenkollen, sier Aziz Elkhou. Han er IT-sjef i KID, og har arbeidet med IT i Oslo kommune siden 1991.

Telenor Inpli var en av de mest sentrale leverandørene også i 2011, og har vært leverandør for Oslo kommune siden Prøve-VM i 2010, da som underleverandør for Telenor.

– Sammen gikk vi gjennom og feilsøkte på alt av trådløst nett, kabelnett og brannmurer, og kontrollerte at rutere og kommunikasjonen ville takle den høye belastningen vi visste den ville bli utsatt for. Da Helsesjekk Holmenkollen var gjennomført, foretok vi tre «disaster checks». Slik skaffet vi oss en realistisk risikovurdering av hva som kunne gå galt, og sikret oss at vi var i stand til å håndtere den belastningen anlegget ville bli utsatt for, forteller han.

Grunnmur for digitalisert medieformidling

Det endrede mediebildet stiller stadig tøffere krav til IT- og kommunikasjonsløsningene ved større idrettsarrangementer. Kravet til kapasitet er enormt.

– Bare siden Ski-VM for fem år siden ser vi hvordan behovet for større kapasitet har økt. Dette skyldes at dagens medievirkelighet i praksis foregår i sanntid. Media er ekstremt krevende kunder fordi de har hele verden som publikum, forklarer han. Med fullt medieoppbud og publikum som følger arrangementet på TV, internett og smarttelefoner over hele verden, må alt det tekniske gå på skinner.

– I dag er det et absolutt krav fra mediene om IT-løsninger som takler direkte TV-overføringer, strømming og nyhetsartikler som fortløpende legges ut på nettaviser – samt tunge bildefiler som lastes opp direkte fra kameraene via Wi-Fi til ftp-servere. Med et bredt spekter av medier både fra Norge og internasjonalt som skal dekke arrangementet «live» for sitt publikum er det ingen feilmargin, slår Elkhou fast.

– Alt medieinnhold fra VM i skiskyting ble sendt via fibernettet til Holmenkollen og ut til publikum verden over – uten dødtid. Vi hadde tilløp til én eneste hendelse med nedetid før selve rennet, men vi var oppe og gikk igjen i løpet av under ett minutt. Så vi kan trygt konkludere med at alt gikk på skinner under arrangementet, legger han til.

«Alt medieinnhold fra VM i skiskyting ble sendt via fibernettet til Holmenkollen og ut til publikum verden over – uten dødtid.»

 

Aziz Elkhou, IT-sjef i Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune

 

Omfattende leveranse

Nettverket ble første gang brukt under VM i 2011, og er nå oppgradert for å møte dagens krav. Telenor Inpli har levert alle svitsjer, rutere og trådløse aksesspunkter i anlegget samt løsninger for IT-sikkerhet, selve plattformen for det trådløse nettet og nettet for fasttelefoni.

Under VM i Skiskyting 2016 var det fem ulike trådløsnett: To for funksjonærer hvor det på det meste var et maksimalt antall brukere på henholdsvis 850 og 500 personer, ett for Skiforeningens ansatte hvor det var inntil 100 brukere, ett for media og presse med ca. 250 brukere på det meste og til slutt ett for media og presse med eldre utstyr med ca. 50 brukere.

 

Internasjonalt toppnivå

Arrangørene opplevde at en del pressefolk fra andre steder i Europa brukte utstyr av eldre årgang. For å skape best mulig forhold for alle ble de to nettverkene for media skilt fra hverandre underveis i arrangementet, slik at nyere utstyr som støttet 5GHz WLAN benyttet det ene nettverket mens eldre utstyr som kun støttet 2.4GHz WLAN kunne benytte det andre nettverket.

På det meste var det omlag 1800 samtidig tilkoblede brukere på Holmenkollens trådløsnettverk.

– Det var særlig to soner som var spesielt kritiske med hensyn til kapasitet. Det ene var mediesenteret, og det andre var den såkalte «mixed zone» – altså det området utøverne sluses gjennom etter å ha fullført og møter media, sier IT-sjefen i KID.

Telenor Inpli har også løpende erfaring med andre store idrettsarrangementer gjennom sine leveranser til Ullevål og Viking Stadion. Dette ga Oslo kommune trygghet på at samarbeidet vil fungere.

– Samarbeidet var utmerket, og vi er svært fornøyde. Jeg er stolt over å kunne slå fast at VM i Skiskyting fungerte på høyeste internasjonale nivå, avslutter Elkhou.

Teknisk Support

23 03 59 50

Kontakt oss

23 03 59 50